dr. Laura Zainescu

Se implinesc doi ani, de cand “inghitim” fara sa ne punem intrebari, aceasta mascarada. Doi ani de cand ne batem joc de aceasta generatie de adolescenti si asta, cu acordul direct al vostru, parinti si profesori. Va vorbesc din pozitia de parinte, de adolescent ca, din pozitia de medic am facut-o doi ani, pentru cine a avut urechi sa auda.

Ca nivelul educatiei este, nu la zero ci la minus mult, nu este chiar o tragedie, recupereaza sau nu, fiecare cum considera. Daca idolii lor sunt “frumusetile” de la TV, chiar nu e nevoie de recuperare, insa nivelul emotional chiar este o problema, care se va manifesta cat de curand, pentru unii chiar este in desfasurare.

Apropo, stiti cum decurg orele online? Va spun eu: laptop deschis si conectat, TV pe Netflix, stam in pat crac peste crac, cu telefonul in mana si ne scriem mesaje cu colegii – comod, nu?

Dupa doi ani, inca mai sunt oameni, care traiesc in frica, care cred toata povestea cu testele (chiar daca toata presa internationala urla ca nu sunt nici pe departe eficiente), macar un lucru pozitiv: invatam chimie prin folosirea testelor de saliva si, constatam, cu surprindere, reactia pozitiva la suc de portocale, Pepsi, bere iar pentru cei mai inventivi, urina – asta daca nu le punem in vanzare pe olx, ca tot le primim gratuit de la scoala.

Intrebarea este daca cred cu adevarat sau, doar, le este comoda viata asa. DA! este comoda asa.

Nu trebuie sa ducem copii la scoala dimineata, nu iesim in frig (aerul rece si curat este dusmanul numarul unu), nu ne imbracam (ca doar partea de sus se vede, in partea de jos pantalonii de pijama), copii sunt in siguranta – DA, sunt fizic – psihic: Nenorocire!

Cati dintre voi parinti stiti ce simt cu adevarat copii vostri, cati ati vorbit cu ei, cati ati ridicat manecile sa vedeti ce taieturi au pe antebrate, cati dintre voi ati analizat cu atentie starea lor emotionala?

Ce vad in cabinet ma socheaza, depresiile sunt aproape o normalitate in randul lor iar de dorinta de suicid, nu mai vorbesc. Stiti cum se comporta cand scapa de acasa si in sfarsit ajung pe la vreun chef, tigara si alcoolul sunt expirate, au nevoie de alte stimulente. Cati dintre voi stiti asta? Iar cand veti afla, va fi cam tarziu.

Comoditatea asta ii va costa pe multi iar voi, dragi dascali, participati direct la toata mascarada dar va plangeti, ca aceasta generatie este pierduta. Va dau un exemplu: profa de “x” sau de “y” nu vine fizic la scoala pentru ca are teama de a contacta minunatia, ok – de inteles – ca doar nu poti sa ii dictezi omului ce sa simta, dar te retragi frumos din activitate, te reprofilezi si lasi locul unui profesor care isi poate face cu adevarat meseria.

Se trece in online pentru 1 caz testat pozitiv, 10 zile. Bun asa! Dupa cele zece zile, se reintorc si, surpriza, alti pozitivi si uite asa se inchide tot liceul. Cum era pe vremea de dinainte de pandemie? Gripa! Mai tineti minte, GRIPA? Scoala functiona cu cinci elevi in clasa, acum, pentru o durere usoara in gat, febra trei zile, nas infundat, inchidem tot. Toti medicii pediatri spun ca incidenta este extrem de redusa, in randul copiilor, dar noi NU si NU, ascultam de Gheorghita (cu doua organe diferite, inima si cordul), de X statistician, de Y stomatolog.

E comod, nu? Cu buna stiinta, ati furat cea mai frumoasa perioada a acestor copii, perioada in care se leaga prieteniile pe viata, cand au nevoie de socializare ca de aer, iubirile si despartirile din perioada liceului. Avem, multumita voua, o generatie de semi-autisti, devalorizati, drogati, depresivi, suicidari, radiati cu unde electromagnetice si, nu mai pun la socoteala, reactiile adverse ale serului. Si toate acestea, din COMODITATE.

Copyright Kamedrra