Alcolismul este considerat o boala si de aceea exista multiple tratamente, atat naturiste cat si cu substante chimice de sinteza. Dependenta de alcool este una dintre cele mai dificile dependente, care afecteaza profund atat starea de sanatate a celui implicat cat si relatiile sale familiale si sociale.

Din punct de vedere emotional, alcoolismul se manifesta atunci cand simt nevoia sa umplu un gol afectiv sau interior profund. Pot sa beau pentru ca fug de realitate, din cauza fricilor mele sau a autoritatii (mai ales paterne) si a oamenilor pe care ii iubesc deoarece imi este teama sa ma dezvalui asa cum sunt in realitate. In cazul traumelor emotionale din copilarie s-a constatat ca atunci cand preferam consumul abuziv de bere si vin, avem traume nerezolvate pe linie materna iar in cazul consumului abuziv de tarie, problemele sunt pe linie paterna.

Conform spuselor lui Jacquel Martel, „beau ca sa: ma incurajez sa merg mai departe, sa vorbesc, sa pot infrunta oamenii (atunci cand sunt ametit sunt, de obicei, mai deschis si mai putin focalizat pe inhibitiile mele); sa imi dau un sentiment de putere si forta; sa am mai multa putere in relatia mea afectiva deoarece starea mea il va deranja, cu siguranta, pe partenerul meu. Traiesc o stare de singuratate, de izolare, de culpabilitate, de angoasa interioara, de neintelegere si o anumita forma de abandon si am sentimentul ca sunt o persoana fara valoare, inutila, inadaptata, inferioara si incapabila de a actiona pentru mine insumi si pentru ceilalti. Deoarece cred ca nu merit iubirea si fericirea, ma regasesc intr-un mediu rece, unde nimeni nu ma intelege. In loc sa construiesc relatii solide cu ceilalti, fac acest lucru cu alcoolul, care devine cel mai bun prieten al meu.”

Dna Dr. Laura Zainescu sustine ca „este foarte important sa intelegem ca in tratatrea acestei boli este nevoie de timp, rezultatele nu apar peste noapte si sunt implicati mai multi factori. In primul rand dorinta sincera si profunda a celui care cere ajutor si sustinerea celor din familie. Este necesara reconfigurarea stilului de viata a pacientui iar eu le sugurez de exemplu sa petreaca cat mai mult timp in natura pentru a-si reincarca bateriile cu energie vitala.”

Remediile homeopate in aceste cazuri se prescriu individual, pe constitutia si problemele persoanei, de aceea trebuie intotdeauna consultat medicul homeopat. Ne putem ajuta si de maceratele glicerinice care ajuta la detoxifierea ficatului, profund afectat de consumul de alcool, ca de exemplu: muguri de alun, mladite de ienupar, radicele de secara. In afara de tratamentul medical, persoana cu aceasta boala are nevoie de multe ori de sustinerea unui psiholog, precum si de sprijinul familiei in lupta cu boala.

Sursa: ARGH