Dr. Zăinescu Laura
Ultima data cand am intrat intr-o sectie de neurologie, a fost in vremurile tineretii cand faceam stagiul dupa terminarea facultatii. Atunci asociam AVC cu persoane aflate la o varsta extrem de inaintata (aflate oarecum la finalul vietii), iar acum, nevoita fiind sa ajung pe o sectie de neurologie, am ramas surprinsa cat de tineri erau acei oameni internati acolo.
Statisticile spun ca incidenta AVC a crescut enorm in ultimii ani (la fel si in cazul bolilor de inima). Oare de ce?
Gandul evident ma duce la o situatie comuna impusa imediat dupa pandemie.
Apropo, stiti ca la cardiologie prima intrebare adresata bolnavului este „Ati facut V…?”. Oare ce stiu acesti medici si noi nu stim? (ma rog, stim, dar neoficial)
AVC este efectul unei hemoragii sau a unei obstructii a vaselor de sange care iriga creierul. Sangele este asociat cu fluidul vietii care curge prin corpul nostru. AVC apare atunci cand:
– imi pierd mijloacele de a-mi conduce viata si imi dispare iubirea de a trai
– traiesc o tensiune atat de mare in mediul familial sau profesional care cumulata ajunge sa se elibereze prin hemoragie
– partea dreapta a creierului reprezinta latura rationala, cunoasterea cu mintea, iar partea stanga reprezinta emotia, intuitia cu care ne este frica sa intram in contact deoarece am fost invatati ca nu ne foloseste la nimic, este chiar daunatoare si dureroasa
– AVC apare atunci cand evit sa fac schimbari in viata mea
– cand am tendinta sa controlez totul, vietile celor din jur, dar ma uit pe mine
– cand am frica de a imbatrani, nesiguranta fata de sprijinul pe care il voi avea din partea familiei, atat pe plan emotional cat si financiar
Hemiplegia- paralizia unei jumatati a corpului care apare ca urmare a unui AVC exprima:
– o explozie de furie
– apare atunci cand corpul spune ca nu mai poate actiona, nu mai are forta
– neputinta fata de o situatie contradictorie
– traiesc viata pe jumatate
Paralizia faciala- conflict de frica de a-si pierde „obrazul”, credibilitatea, onoarea.
– persoana se simte dezonorata, facuta de rusine
– autodevalorizare
– paralizia expresiei faciale are ca rezultat o fata imobila care nu arata emotiile persoanei „fata de poker”
Artera carotida are scopul de a aproviziona cu sange creierul, motiv pentru care il determina pe individ sa fie mai capabil din punct de vedere intelectual, sa ii fie apreciate ideile etc. Afectarea acesteia vorbeste despre pierderea teritoriului intelectual si despre dorinta de a-si apara ideile.
In concluzie, tine de noi cum alegem sa ne traim viata, cum ne raportam la situatiile conflictuale, care jumatate a paharului vrem sa o vedem si cat de mult vrem sa lucram cu noi pentru a deveni cea mai buna varianta a noastra.
In ajutorul recuperarii vine homeopatia, apifitoterapia, consilierea si practici energetice, acele metode incadrate in categoria Vodoo de catre colegii mei „doar pe stiinta”.
Sursa: Jacques Martel, Mihaela Alexandru, Gilbert Renaud
Copyright Kamedrra