Din luna februarie, Kamedrra Center vine in intampinarea voastra cu terapia prin hipnoza realizata de Dna Dr. Camelia Scarneciu.
Pentru a va familiariza cu aceasta tehnica, Dna Dr. Camelia Scarneciu va demonta cateva mituri ce produc sentimente de respingere vizavi de aceasta terapie.
Pentru detalii si programari o puteti contacta pe dna dr. Scarneciu la numarul: 0723 644 424.

7 MITURI DESPRE HIPNOZA

Există mai multe mituri despre hipnoză în cultura populară, care reuşeşc cu succes să provoace teamă şi reţinere în faţa terapiei prin hipnoză. Aceste temeri iraţionale îi împiedica pe mulți să profite de potenţialul şi avantajele extraordinare ale hipnozei.

Acest fapt este regretabil, hipnoza fiind o modalitate recunoscută, sigură şi eficientă pentru a aduce schimbări pozitive în viaţa oricărui individ care alege să lucreze cu mintea sa pentru a se dezvolta, a-şi schimba vechile tipare de gândire sau vindeca.
Cele mai multe dintre aceste mituri sunt derivate din filmele de la Hollywood unde hipnotizatorii sunt portretizaţi ca având o putere specială care le permite să exercite un control complet asupra subiecţilor lor.

Această prezentare a hipnozei este ficţiune pură şi nu are la bază principiile hipnozei clinice. Mai jos demitizăm pe rând cele mai cunoscute 7 lucruri false care circulă despre hipnoză.

Mitul 1 Un hipnotizator îmi controlează mintea şi mă poate forţa să fac sau să spun lucruri împotriva voinţei mele

Acesta este probabil cel mai răspândit mit despre hipnoză şi în acelaşi timp cel mai departe de realitate. În hipnoză, de fapt, clientul este cel care este întotdeauna în control, nu hipnotizatorul. O persoană aflată în stare de transă determină propriul nivel de participare la acest proces.

Hipnoza nu poate fi folosită pentru a te determina să faci ceva cu care nu eşti de acord, care este împotriva valorilor sau credinţelor personale.
Hipnoza nu este somn. Este, de fapt, o stare de conştientizare sporită în care rămâi conştient de tot ce se întâmplă în jurul tău dar îţi focusezi toată atenţia pe sugestiile primite. Dacă însă ţi se sugerează să faci ceva inacceptabil pentru valorile tale, poţi pur şi simplu să respingi ideile şi să ieşi oricând din starea de transă hipnotică.

Hipnoza este folosită pentru consolida mesajele pozitive şi pentru a slăbi sau neutraliza mesajele negative care există deja în mintea ta subconştientă. Acest lucru poate conduce la schimbări profunde, permanente în viaţa ta dacă eşti pregătit şi îţi doreşti cu adevărat schimbarea. Un prim element vital în orice şedinţă de hipnoză este angajamentul clientului. Dacă nu eşti cu adevărat motivat să faci schimbarea, dacă apelezi la terapie pentru că insistă sau te aduce cineva apropiat, hipnoza nu te va ajuta în acest caz.

Cu alte cuvinte, hipnoza poate fi folosită pentru a crea o schimbare… doar atunci când eşti cu adevărat pregătit pentru schimbare.

Pentru a rezuma, hipnotistul nu are nici o putere asupra ta şi nu va putea face ceva împotriva voinţei tale. Tot ceea ce face un hipnotist este să te ghideze spre şi în timpul transei hipnotice. Tu eşti cel care face ca hipnoza să funcţioneze sau nu pentru tine.

Mitul 2 Sub hipnoză spui întotdeauna adevărul şi ai putea chiar să dezvălui secrete personale

Adevărul este că poţi să minţi sub hipnoză la fel de uşor ca în starea de veghe. De fapt, pentru că hipnoza îţi oferă un acces mai mare la resursele inconştiente ai posibilitatea de a spune minciuni chiar mai creative atunci când eşti în transă. Nu, nu te susţin să faci asta, doar te asigur că eşti în control absolut asupra ce alegi să dezvălui sau să ascunzi în timpul unei şedinţe de hipnoză

Mitul 3 Doar o persoană cu o minte slabă poate fi hipnotizată

Acest mit rezultă din falsa idee că hipnoza funcţionează doar la cei creduli, cu o slabă putere de voinţă sau control.
Încă o dată, ideea opusă este cea adevărată: hipnoza necesită inteligenţă, imaginaţie, capacitate de concentrare. Motivaţia şi cooperarea sunt de asemenea necesare pentru rezultate pozitive în timpul hipnozei.

Cu siguranţă toate acestea nu pot fi realizate cu uşurinţă de o minte slabă. În general, oamenii cu o inteligenţă şi creativitate peste medie, care se pot concentra cu uşurinţă sunt cei mai buni candidaţi pentru o şedinţă de hipnoză de succes. După prima sesiune cei mai mulţi clienţi obţin o înţelegere directă, experimentală a beneficiilor hipnozei şi asta îi ajută pentru a intra în sesiunile următoare mult mai rapid şi mai adânc în starea hipnotică.

Mitul 4 Poţi rămâne blocat într-o stare hipnotică

Nu poţi rămâne blocat în hipnoză mai mult decât ai putea rămâne atunci când visezi cu ochii deschişi în starea de veghe. Hipnoza este o stare a minţii care apare în mod atât de natural, încât intri şi ieşi de mai multe ori în cursul normal al unei zile, fie că în acest moment conştientizezi acest fapt sau nu.

Hipnoza poate fi privită din două perspective: ca stare şi ca proces. Procesul poate genera starea dar în acelaşi timp starea poate apărea spontan, fără acel proces.
Dacă ne gândim la hipnoza ca proces, o şedinţă de hipnoză presupune o înşiruire de paşi menită să ocolească mintea conştientă pentru a stabili comunicarea cu mintea subconştientă. Nu ai cum să rămâi blocat într-o stare hipnotică, fără cale de ieşire sau cu urmări asupra stării tale naturale.

Există cazuri în care clientul intră atât de adânc în starea de transă hipnotică încât e posibil să îşi dorească să lungească experienţa. În cazul în care hipnotizatorul nu reuşeşte să scoată clientul din hipnoză, el se va intoarce la starea de conştienţă deplină pe cont propriu în mod spontan în câteva minute.
După o astfel de experienţă, atunci când deschizi ochii te vei simţi complet treaz, odihnit şi cu o senzaţie de bine.

Mitul 5 Un hipnotizator are puteri magice

Singura putere specială pe care o are un hipnotizator este puterea de observaţie şi cunoaştere a naturii minţii umane. Un hipnotizator este doar o fiinţă umană normală care a beneficiat de o formare profesională pentru a înţelege modul în creierul procesează informaţiile şi rolul şi modul de acţiune al subconştientului.
Nu este nimic magic în jurul hipnozei. De fapt, orice adult care are dorinţă suficientă de a învăţa şi perseverenţă poate dobândi abilităţile necesare pentru a deveni un bun hipnotizator, chiar dacă nu s-a născut cu o stea în frunte

Mitul 6 Hipnoza poate fi periculoasă pentru sănătate

Departe de a fi periculoasă, hipnoza aduce beneficii extraordinare din punct de vedere mental, emoţional şi fizic.
Gândeşte-te la tot ce se întâmplă cu corpul tău în timpul unei şedinţe de hipnoză. Corpul tău este atât de profund relaxat încât aproape că nu-l mai simţi, pierzi conexiunea cu el. Mintea ta se eliberează de stres, de gânduri inutile, negative, şi acordă atenţie doar sugestiilor pozitive pe care le primeşte.

În această stare te confrunţi cu un calm şi o pace totală, având sentimentul că totul în jurul tău este perfect. Eşti în total control asupra destinului tău, eşti fericit, încrezător şi împlinit.
Cât de rea ar putea să fie această stare pentru sănătatea ta?

Este util de remarcat faptul că în anul 1955 British Medical Association a aprobat hipnoza ca tratament medical valabil.
Trei ani mai târziu, în anul 1958 American Medical Association a aprobat hipnoza ca o terapie validă.

Mitul 7 Hipnoza este contrară convingerilor religioase

Hipnoza nu este asociată cu niciuna dintre religiile lumii. Un hipnotizator etic, profesional respectă întotdeauna credinţa clientului şi nu va încerca să influenţeze necorespunzător convingerile religioase ale acestuia.

Eugen C. Popa

Președintele Asociației Române de Hipnoză