Dr. Laura Zainescu

Definitia medicala a acestei afectiuni este exprimata ca si contractia muschilor din peretii cailor respiratorii care duce la dificultate in respiratie. Din cauza ingustarii cailor respiratorii si a inflamatiei, pacientul respira greu, avand senzatia de lipsa de aer care se traduce prin tuse insotita de episoade de panica si frica. Sigur, medicina alopata care trateaza efectul si nicidecum cauza, foloseste bronhodilatatoare (largim lumenul), antiinflamatoare, antibiotice (preventiv sa nu se faca supraincarcare bacteriana – drobul de sare), evident pacientul iese din criza pe moment, insa cauza declansatoare ramane si episodul se repeta, tratamentul se repeta si uite cercul vicios.

Cauzele declansatoare din punctul de vedere al medicinei alopate:

– alergii (praf, polen, acarieni, alimente, par animale)

– ⁠fum de tigara si substante iritante

– ⁠medicamente (aspirina, ibuprofen, medicamente care scad tensiunea arteriala)

Toti acesti factori sunt declansatori, da, dar de ce declanseaza, pe ce buton apasa astfel incat sa apara astmul?

Apasa pe un fond emotional preexistent. Vom vorbi despre copii, dar este valabil si in cazul adultilor.

Astmul apare:

– atunci cand copilul se simte sufocat de o persoana sau de o situatie (de ex. un parinte extrem de protector care ii invadeaza teritoriul sau cazul opus, un parinte autoritar care il impiedica sa se exprime, adica ii “taie rasuflarea”)

– ⁠caz in care parintii se cearta in permanenta, aerul din casa devine toxic si astfel nu mai poate respira

– ⁠bullying-ul in scoala declanseaza astm deoarece copilul isi urla disperarea, neintelegerea, durerea, respingerea, pentru ca nu poate tolera critici, barfe, certuri, reputatia patata

– ⁠un copil face astm daca este limitat, i se invadiaza spatiul, este influentat de puterea celorlalti, face lucruri care nu ii convin pentru a se face placut, iar neexprimarea revoltei interioare duce la sufocare

Culmea este ca studiile arata ca un procent mai mare de copii fac crize de astm in septembrie si nu primavara, asa cum ne-am astepta, din cauza polenului. De ce septembrie? Pentru ca dupa o vara petrecuta afara, in aer liber, cu prietenii, cu bunicii ingaduitori, trebuie sa se intoarca la scoala unde se impune disciplina, totul ordonat, programat, iar copilul se simte sufocat de program si obligatii.

Altfel spus, astmul = angoasa; furie si agresivitate; teama de o anumita situatie cu dorinta de a fugi; nu are cale de iesire (un pericol care pandeste si de care vrea sa scape); lipsa sentimentului de libertate, totul pare impus; situatia in care pacientul se agata de anumite persoane sau situatii carora nu vrea sa le dea drumul.

In cazul copiilor (si nu numai), astmul poate fi folosit ca mijloc de manipulare pentru a atrage iubirea, atentia sau o forma de dependenta afectiva.

In situatia in care toti acesti factori emotionali nu ar exista, alergenii nu ar declansa criza de astm. Deci nu se face criza de la polen, praf, par, ci de la o situatie traumatizanta (una dintre cele mentionate mai sus) petrecuta intr-un mediu cu polen, praf pe care o inregistreaza creierul si o redeclanseaza cand persoana reintra in contact cu alergenul.

De exemplu: copilul gaseste o pisica pe care o indrageste imediat, este fericit, apare mama care tipa, il cearta, il ameninta, poate chiar il loveste, iar furia, frica, angoasa traite de copil in acel moment declanseaza criza de astm care se va repeta de fiecare data in prezenta pisicilor datorita memoriei traumei initiale. Daca aceasta intamplare se petrece intr-o zona din natura (exista polen, praf) copilul va face criza si in prezenta acestora. Daca mergem mai departe si adaugam un aliment in tabloul descris, evident va aparea criza de astm declansata de anumite alimente.

Profesorul Gilbert Renault spune ca o cauza declansatoare de astm a bebelusului este faptul ca tata a inselat-o pe mama in perioada de sarcina. Tot el completeaza oarecum NMG prin faptul ca este nevoie de dublu-conflict cu 2 situatii pentru declansarea crizei (de exemplu cearta intre mama-tata acasa si la scoala conflictul cu colegii).

Aceasta postare este pentru persoanele care vor sa se vindece, isi pun intrebari pentru a-si gasi raspuns la situatia data, folosesc creierul din dotare, merg in profunzime si sigur sunt satui de puful magic, dar limitat.

Asa privim noi la Kamedrra o boala si evident folosim alte metode in vindecarea ei

Sursa prof. Gilbert Renault, Jacques Martel

Sursa foto: internet

Copyright Kamedrra