Dr. Laura Zainescu
„Traiesc in trecut si imi este greu sa ma detasez de el. Prezentul nu exista iar viitorul ma sperie. Imi este imposibil sa traiesc “aici si acum”. Prefer sa traiesc mereu in trecut, sa privesc mereu in urma. Actualitatea ma lasa indiferent. Nu am chef sa fac nimic”.
Va suna cunoscut? Din nefericire, s-a demonstrat (statistic vorbind) cresterea ingrijoratoare a cazurilor de depresie, atac de panica, suicid la cei imunizati artificial in perioada pandemiei. Adolescentii si tinerii sunt cei mai afectati, conform datelor publicate, fapt vizibil si in societate.
Depresia este o stare frecvent intalnita, atat de frecventa incat putini sunt cei care trec prin viata fara sa fi experimentat o forma sau alta a ei. De la traume din timpul copilariei, pana la incercarile adolescentei, provocarile profesionale, greutatile intemeierii unei familii, neintelegeri sau divorturi, decese ale persoanelor dragi, pensionare, sau pur si simplu schimbarile fiziologice din timpul sarcinii, menopauzei etc., toate aceste incercari nu sunt traversate fara a lasa urme in noi.
La exterior, aceste urme se traduc prin stari pe care le traim dificil, care ne chinuie in grade diferite, de la insomnii sau probleme de concentrare, la stari de oboseala cronica sau din contra de agitatie si iritabilitate, anxietate, tentative de suicid sau stari maniacal-depresive, enurezis, impotenta. Uneori apar stari acute, cum ar fi atacurile de panica, care ne impiedica sa ne desfasuram activitatea normal sau ne pun in situatii stinjenitoare si ne sperie.
Medicina conventionala trateaza aceste stari cu medicamente antidepresive, anxiolitice, somnifere, stimulatoare ale circulatiei cerebrale etc., al caror efect este superficial (netratand cauza) si insotit de frecvente reactii adverse cum ar fi somnolenta, uscaciunea gurii, dependenta, scaderea capacitatii de invatare, reactii de rebound etc.
In homeopatie, abordarea este diferita. Astfel, pacientul este ascultat in cadrul unei vizite ample in care se vor evalua circumstantele care au dus la aparitia tulburarii, cat si alte simptome si probleme de care pacientul se plange. Toate acestea impreuna vor orienta catre alegerea unui medicament (numit remediu fiindca nu este de sinteza, ci un extract natural) specific starii de ansamblu de care sufera pacientul. Actiunea acestuia va fi deci mult mai profunda si mai cuprinzatoare, fiind insotita de o ameliorare a starii pacientului, cuprinzand atat tulburarea pentru care a venit, cat si somnul, pofta de mancare, rezistenta la infectii, performantele si energia sexuala, abilitatea de a realiza proiectele pe care si le-a propus, energia lui vitala.
In urma unui tratament bine condus, pacientul, de multe ori foloseste expresii de genul: ”Ma simt alt om”, ”Parca am renascut”. Ca urmare, nu exista tratamente prestabilite pentru fiecare simptom. Tratamentul este strict individualizat, luandu-se in calcul si tipologia individului, felul in care el gandeste, constitutia sa.
Situatiile cele mai frecvent intalnite in practica sunt:

Atacurile de panica

Timiditatea

Anxietate

Depresia


Din punct de vedere emotional, depresia se traduce prin devalorizare si culpabilitate, sentimente care ma rod in interior si fara de care as fi o persoana echilibrata. Imediat ce rezolv unul dintre cele doua elemente, voi iesi din depresie. Daca sunt o persoana depresiva, ma simt nefericit, simt ca nu valorez nimic. Este posibil chiar sa ma simt vinovat pentru ceea ce sunt. Pentru a nu fi frustrat, mai ales pe plan sexual, ma privez de toate dorintele mele. Nu vreau sa ma ocup de mine. Intre ceea ce sunt si ce vreau sa fiu exista un dezechilibru interior. Ma simt inutil, nefericit, obosit ca o povara pentru ceilalti. Imi provoc multa presiune prin faptul ca imi ingrop emotiile in adancul meu. Cand presiunea devine prea mare, apare depresia: ceilalti sunt obligati sa imi preia din unele responsabilitati. Aceasta presiune poate proveni de la parintii mei sau de la partenerul de viata, de la seful meu sau pur si simplu de la societate.
Cu alte cuvinte, depresia isi are originea intr-o situatie pe care o traiesc fata de “teritoriul meu” adica ceea ce imi apartine, spatial meu vital, fie ca este vorba de persoane sau lucruri, pe care ma tem sa le pierd. Depresia poate deveni un mijloc inconstient de a-I manipula pe cei din jurul meu.


Pentru a reusi sa ies din aceasta stare depresiva, solutia ar fi sa accept sa imi acord un ragaz in viata, sa privesc cu detasare ceea ce mi se intampla si sa accept sa vad care sunt lectiile pe care le am de invatat. Devin mai disciplinat, incep lucrurile, cate unul pe rand, avand grija sa termin ceea ce am inceput. Reincep sa fac proiecte, sa visez, sa imi creez viata asa cum vreau eu, respectand ceea ce sunt. Incep sa nu am nevoie de aprobarea celorlalti. Momentul in care incetez sa mai imi creez aaceasta presiune inutila, duce la disparitia depresiei.
Remediile homeopate in aceste cazuri se prescriu individual, pe constitutia si problemele persoanei, de aceea trebuie intotdeauna consultat medicul homeopat. In afara de tratamentul medical, persoana cu aceaste sentimente are nevoie de multe ori de sustinerea unui psiholog, precum si de sprijinul familiei in lupta cu depresia.
Sursa: Jacques Martel, Irina Firuti.