Colesteroul este o substanta din categoria serolilor care intra in compozitia membranelor celulare (ajuta la formarea celulelor) si in structura anumitor hormoni. Mare parte este sintetizat de catre ficat si doar cel in exces se depoziteaza pe peretii vaselor.
Rolul colesterolului:
- ajuta sistemul imunitar
- protejeaja celulele (le ajuta in metabolizarea si producerea de energie)
- sinteza hormonilor sexuali (estrogen si testosteron)
- protejeaza sistemul cardiovascular si musculatura corpului
- responsabil pentru sinteza neurotransmitatorilor (conexiuni neuronale)
- cresterea si dezvoltatrea tesuturilor
- sinteza vitaminei D3
- digestia – producerea bilei
- ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi
Valoarea optima a colesterolului este de 200 mg/dl. Multa vreme valoarea normala era considerata cea de 280 mg/dl. Cum s-a ajuns la noua valoare de 200 mg/dl este o poveste rusinoasa pentru tagma noastra medicala. Dr. Ioan Bruckner spune: „cei care vor deschide orice carte de medicina, anterioara anului 1980 vor citi acolo valoarea normala de 280 mg/dl. Pana la valoarea de 300 mg/dl se impunea atentie si regim dar nu tratament medicamentos. Odata cu descoperirea medicamentelor care scad colesterolul, interesul firmelor de medicamente pentru aceasta clasa de bolnavi a crescut enorm. Cum numarul pacientilor cu hipercolesterolemie reala era mai mic, specialistii in marketing au facut socoteli ca daca ar cobori valoarea la 200 mg/dl si ar induce ideea ca este nevoie de tratament medicamentos cronic, ar aparea cateva zeci de milioane de utilizatori. Astfel, au inceput a se intruni „varful cercetarii medicale” in congrese, prin capitale europene, apoi in congrese prin locuri exotice, intruniri insotite de un bogat program cultural-artistic (de la degustari de licori la safari) la final, prezentand lucrari stiintifice in care se pretinde, folosindu-se cu multa maiestrie posibilitatile largi ale statisticii, ca valorile normale sunt mai mici decat se credea si exista riscuri serioase pentru sanatate”.
Conform NMG, colesterolul crescut apare in faza de vindecare a conflictelor de autodevalorizare, in care sunt implicate vasele sangvine si are rol de a impiedica distrugerea edemelor de vindecare de pe peretii interiori ai vaselor de catre sangele care circula cu viteza. Colesterolul fixandu-se pe edemele de vindecare indeplineste rolul de scut alunecos de protectie.
Din punct de vedere emotional, colesterolul reprezinta bucuria de a trai. Daca aceasta cantitate de colesterol este prea mare, acesta se depune pe vasele de sange si reduce treptat diametrul acestora. Am pierdut bucuria de a trai, in adancul meu nu merit sa fiu fericit/vesel si am nevoie sa imi redescopar sensul vietii.
Colesterolul creste in urma unor evenimente:
- pensionarea – am pierdut bucuria de a trai impreuna cu colegii mei
- cand pleaca cineva drag, care imi aduce bucurie in viata
- pierderea unui animal de companie
- realizarea unui proiect important pentru mine dar nu primesc ajutor (nu pot conta decat pe mine si acest lucru ma afecteaza foarte mult)
- imi fac griji pentru mama sau pentru familie
Cand bucuria de a trai se pierde, este afectat un aspect din viata mea si anume iubirea iar acest lucru afecteaza inima. Imi este greu sa ma implic in viata mea, joc un rol pentru a le fi pe plac celorlalti si nu fac ceea ce imi place mie. Am impresia ca visele mele sunt irealizabile/inacceptabile, imi caut identitatea, vad cum familia mea se distruge (biologica/loc de munca).
Factorii care duc la cresterea colesterolului sunt reprezentati de: fumat, consumul de alcool, anumite alimente (tip fast-food, unt, untura, grasime animala, dulciuri rafinate), lipsa activitatii fizice. Exista totusi si factori care duc la scaderea colesterolului, de tipul alimentelor: ovaz, linste, fasole, soia, peste gras, legume verzi, usturoi, mere, nuci, avocado, cirese.
Acelasi Ioan Bruckner ne spune ca „valoarea colesterolului este influentata de zone geografice (cald/rece/temperat), de tipurile de populatie, obiceiurile alimentare deci nu poate fi vorba de o valoare unica international acceptata”.
Sursa: Dr. Ioan Bruckner, Paul Costea, Jacques Martel, L. Gherasim.