Dr. Laura Zainescu

In curand se deschide sezonul examenelor pentru aceasta generatie de copii, dupa parerea mea, cea mai incercata generatie din ultimii 30 de ani. Au fost (si dupa cum se arata, vor mai fi) cei mai defavorizati emotional: cu “arest la domiciliu”, haituiti, testati si rastestati, ingraditi din toate punctle de vedere, cu o presiune enorma pe capul lor. Scoala online a oferit ceea ce stim cu totii dar acum vine momentul “cireasa de pe tort” sau, dupa caz, “bomboana de pe coliva”, respectiv Evaluarea Nationala si Bacalaureatul. Luna iunie aduce cu sine o cantitate enorma de stres, atat pentru acesti adolescenti cat si pentru parintii acestora. Si daca tot se ingrasa “porcul” in ajun, zic sa ajutam putin la ingrasarea lui pentru ca avem cu ce.

Un tratament homeopat adecvat ii va ajuta sa depaseasca stari ca: atacul de panica, anxietate, pesimism, lipsa increderii in sine, nesiguranta, trac la examen sau aparitie in public, oboseala exagerata din cauza efortului mental. Avem la indemana formulele complexe homeopate pentru surmenaj mental, formulele cu remedii florale BACH pentru echilibru emotional, produse gemoterapice tonice pentru sistemul nervos, utile in dificultati de concentrare si imbunatatirea memoriei, in neliniste, nervozitate, insomnie. Asul din maneca, al homeopatiei, il reprezinta utilizarea anumitor remedii exact in ziua examinarii, remedii care combat anxietatea de anticipatie.

Remedii, suplimente, OK – foarte bune, dar baza sunteti voi, parinti si profesori, cheia e in mainile voastre: nu-i terorizati in aceasta ultima luna, nu stati cu gura pe ei, nu-i demoralizati, nu aruncati cuvinte grele “daca nu inveti…”, “nu esti in stare sa…”, “nu poti..”, “esti praf/pierdut..”. Au nevoie sa stie ca sunteti acolo pentru ei, au nevoie de incurajare (de asigurarea ca, orice rezultat ar avea sunt iubiti), de sustinere, de validare.

Pana la urma urmei noi, parintii, suntem direct raspunzatori de cum sunt copiii nostri datorita informatiilor si programelor pe care noi le-am transmis lor, programe mostenite la randul nostru de la parintii nostri, programe care ne blocheaza iar noi nu le-am constientizat si vindecat, dar le-am pus in carca lor deoarece ei sunt extensia noastra.

Si ca sa intelegeti ce spun, va dau cateva exemple din Recall Healing:

– problemele cu expunerea orala provin din dificultatile care au fost cu anuntarea sarcinii deoarece parintii nu erau casatoriti; sau copilul a fost nascut cu cordonul ombilical in jurul gatului

– dificultatile copilului la matematica pot proveni din situatii cand parintilor li s-au impus traditiile (casnicie, inel de logodna), documente scrise doveditoare cu un stres enorm iar copilul are probleme cu asimilarea simbolurilor; in cazul in care parintii se despart iar copilul trebuie sa se imparta intre cei doi; in perioada de sarcina, mama, stresata, calculeaza fiecare banut, lucru care duce la aversitatea copilului fata de calculele matematice

– problemele de ortografie: sunt determinate de relatia cu tatal (rolul autoritatii) iar aici ma incadrez si eu cu brio

– balbaiala: arata un conflict de devalorizare impreuna cu o interdictie de a vorbi. De cate ori am spus copilului “Taci!”

– lipsa motivatiei este legata de lipsa concentrarii mamei asupra fatului in timpul sarcinii

– copilul hiperactiv arata teama mamei ca ii va muri copilul la nastere iar odata nascut, acest copil striga prin comportamentul lui “Sunt Viu!”

– copilul agresiv manifesta furia parintilor lui

Insa, pentru toate de mai sus, exista o rezolvare.

Emotivitatea copilului se poate exprima prin: ma simt paralizat, vederea mi se tulbura, imi pierd echilibrul, traiesc o stare de nesiguranta si am tendinta de a dramatiza totul. Am tendinta de a fi mai putin activ, de a nu-mi indeplini sarcinile, de a realiza mai putine proiecte deoarece sunt paralizat de frica. Simptomele hiperemotivitatii: accelerarea ritmului cardiac, senzatia de sufocare, digestie dificila, diaree, tensiune musculara. Noi, adultii, nu intelegem cu adevarat dramele din sufletul lor, asa ca important e sa fim acolo, langa ei, cu toata fiinta noastra constienta, sa dorim binele lor cel mai inalt si nu validarea noastra prin intermediul lor.

Sursa: Gilbert Renaud, Jacques Martel

Copyright Kamedrra